瀬戸内が育んだ香川の海苔 – “Nori(Seaweed laver)”, a specialty of Kagawa pref.

冬に瀬戸内を島旅するとフェリーから、海面上に浮かぶ四角い枠をよくみかけます。旅行者によく「あれは何ですか?」と聞かれるのですが、あれは、海苔養殖の網やハマチや牡蠣の養殖いかだです。ちなみに写真の船は、香川県で海苔の収穫に使われている通称「潜り船」。網の下に潜り込んで海苔を刈り取る仕組みになっており、県外でもみられる構造なのですが、発祥は直島なのだとか。朝から香川県高松市浜ノ町の海苔漁師、地濱水産の地濱秀生さんの取材・撮影にいってきました。瀬戸内海に面している香川県は海苔の生産が盛んです。

Nori is the Japanese name for edible seaweed species and it’s a specialty of Kagawa pref., Japan. It is used chiefly as an ingredient (wrap) of sushi. Finished products are made by a shredding and rack-drying process that resembles papermaking. Production and processing of nori is an advanced form of agriculture. Farming takes place in the sea where the Pyropia plants grow attached to nets suspended at the sea surface and where the farmers operate from boats. The plants grow rapidly, requiring about 45 days from “seeding” until the first harvest. In Japan, over 600 square km of coastal waters are given to producing 350,000 tonnes (340,000 long tons).(Wikipedia)











Cakes and Food Made of Seaweed by Kubo Shunman, 19th century



Toasting a sheet of nori. 1864

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