朝早起きして、瀬戸内海の伊吹島に取材にいく前、フェリーの時間までちょっとだけ時間があったので朝うどんを食べに香川県の友人がオススメしてくれたお店「宮川製麺所」にいってきました。やはり讃岐うどんは、西讃に名店が多いです。讃岐うどんに欠かせないいりこの多くは、伊吹島でとれ、加工されます。水揚げされてから加工されるまでの時間がとても短いことが、伊吹島産いりこの品質がとりわけ高く評価されている理由です。

I love this Udon noodle shop at Kagawa pref., Japan. There are many good udon shop at west of Kagawa pref. than central. If you want to eat really good Sanuki Udon, you should go west of Kagawa pref.. Before I went to Ibuki island to taking photo for the magazine Setouchi-kurashi , Ms. Konishi, chief editor take us to this Miyagawa Sanuki udon noodle factory. I very much enjoyed the udon.


宮川製麺所


大鍋からセルフで自分の器にダシを注ぐのですが、
鍋のそこに沈んでいるいりこもすくってうどんに添えるのが通の食べ方と
地元の方に教えてもらいました。

宮川製麺所
時間:8:00~18:00頃(麺終了次第閉店)
住所:香川県善通寺市中村町1-1-20 [Google Maps]
TEL:0877-62-1229
定休:日曜日

Miayagawa Sanuki udon noodle factory
Time : 8:00~18:00 (close when the noodles finish)
Place : 1-1-20 Nakamura town, Zentsuji city, Kagawa pref., Japan [Google Maps]
Tel : 0877-62-1229
Close : Sunday